Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Elevate festival predstavlja Elevate Arts

Festival se održava od Od 1. do 5. ožujka u Grazu

  • Mixmag Adria I Foto: Gwendal Le Flem, Selina Rossmann, Katja Goljat i press
  • 20 February 2023
Elevate festival predstavlja Elevate Arts

Osim naprednog glazbenog programa i poticajnog diskursnog programa, ovogodišnji, 19. po redu Elevate festival, koji će se održati od 1. do 5. ožujka, upravo je predstavio i program Elevate Artsa. Festival čiji je cilj stvoriti bolje razumijevanje najvažnijih pitanja našeg vremena te raspravljati o revolucionarnim alternativama, inovativnim projektima i raznim inicijativama u području civilnog društva, društvenih pokreta i predanog aktivizma, ovogodišnje je izdanje posvetio temi (UNLIKELY) ALLIANCES, a umjetnički dio programa će i ove godine naglasiti aspekte suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Instalacije i interaktivni radovi bit će prezentirani u javnim prostorima i na odabranim lokacijama u gradu, a jedan aspekt programa Elevate Arts vidljiv je već i uoči početka festivala.

U suradnji s tvrtkom zweintopf, brojni domaći i inozemni umjetnici pozvani su da se umjetnički pozabave temom ovogodišnjeg festivala "(Unlikely) Alliances". Dobiveni plakati mogu se naći na povijesnim gradskim pločama koje se protežu od Andreas-Hofer-Platza do Eisernes Tor i Geidorfplatza. Serijal je realiziran u suradnji s Institutom za umjetnost u javnom prostoru Styria.

Foto: Selina Rossmann

Osim nastupom u Orpheumu, iznimna talijanska umjetnica Caterina Barbieri zastupljena je i u programu Elevate Arts s “Music for Elevators”. Slijedeći stope finskog umjetnika Jimija Tenora i ikone ambijentalne glazbe Briana Enoa, njoj je povjeren zadatak stvaranja odgovarajućih zvukova za lift futurističkog izgleda. “Music for Elevators” bit će dostupna godinu dana.

Dizalo Schlossberg

Jedan od fokusa ovogodišnjeg Elevate Artsa je rad bečkog umjetnika i skladatelja Andreasa Trobollowitscha. Na festivalu je zastupljen s tri instalacije. Trobollowitschev umjetnički pristup je konceptualan i specifičan za mjesto, često također razigran i eksperimentalan. Njegove skladbe i zvučne instalacije često se temelje na samostalno razvijenim ili pripremljenim glazbenim instrumentima, modificiranim svakodnevnim predmetima ili promjeni agregatnih stanja.

Andreas Trobollowitsch; Foto Katja Goljat

U Heimatsaalu, gdje će se također održati diskursni program, finsko-austrijski medijsko-umjetnički duo Linda Kronman i Andreas Zingerlea – KairUs – bavit će se virulentnim pitanjima digitaliziranog svijeta. Na temelju znanstvenih činjenica razvijaju umjetnička djela koja nas bude i aktiviraju kritičku svijest.

Napomenimo i da je ulaz na umjetnički i diskursni program - besplatan. Također, sve dodatne informacija o Elevate Festivalu, kako do ulaznica te cijeli lineup provjerite OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...