Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Trokut: 'Nije lako pronaći ljude koji se osjećaju kao kod kuće u elektronskoj glazbi i jazzu'

Na skorašnjem zagrebačkom izdanju Telekom Electronic Beatsa nastupa i ovih petero glazbenika koji stapaju suvremeni jazz, elektronsku glazbu, rock i trip-hop

  • Mixmag Adria I Foto: Marina Uzelac
  • 5 September 2022
Trokut: 'Nije lako pronaći ljude koji se osjećaju kao kod kuće u elektronskoj glazbi i jazzu'

Ove subote, 10. rujna, održat će se novo izdanje Telekom Electronic Beats festivala i to na dvije kultne lokacije grada Zagreba. Kod zagrebačke Kockice u poslijepodnevnim satima nastupat će Mura Masa, Trokut, Georgia i Eartheater a festival se potom od 23h seli u zagrebački klub Peti Kupe gdje su za after party zaduženi Maja Pa, DJ Labud, Feelipa i Afrodeutsche.

Tim smo povodom razgovarali s peteročlanom skupinom Trokut, grupom koja stapa suvremeni jazz, elektronsku glazbu, rock i trip-hop. Što nas čeka na njihovom nastupu te odakle ideja za spoj jazza i elektronike, doznajte u intervjuu u nastavku.

m: Možete li našim čitateljima predstaviti svoj projekt - kako ste ga pokrenuli i odakle vam ideja za spoj jazza i elektronike, odnosno drum'n' bass, 2-step, downtempo...?

T: Trokut je krajem 2018. godine počeo kao platforma za istraživanje različitih načina spajanja jazza s elektroničkom glazbom. Svi smo tada bili studenti jazza na Glazbenom sveučilištu u Grazu, imali slični ukus i pristup stvaranju i sviranju glazbe. Ideja o spajanju jazza s elektroničkom glazbom došla nam je sasvim prirodno, budući da smo svi slušali različite žanrove elektroničke glazbe u svom razvoju kao glazbenika. Elektronička glazba nam je dala skup tekstura i zvukova koji su vrlo različiti od tradicionalnijeg okruženja akustičnog jazza, a jazz nam je dao fleksibilnost u balansiranju improvizacije i kompozicije u našoj glazbi.

m: Od kad ste počeli kao bend ste malo promijenili postavu. Koliko je teško (ili lako) pronaći suradnike s kojima dijelite isti glazbeni senzibilitet, ideje, ciljeve?

T: Nije lako pronaći ljude koji se osjećaju kao kod kuće u elektronskoj glazbi i jazzu, a imaju i vještine izvoditi ovu glazbu uživo. No, imali smo sreće prilično brzo pronaći nove članove, budući da su improvizacijske scene elektroničke glazbe u Zagrebu i Ljubljani prilično etablirane s glazbenicima koji dijele glazbeni osjećaj i kreativnost potrebnu za ovakvu vrstu benda.

m: Kad smo već kod dijeljenja, uskoro ćete dijeliti pozornicu s nekoliko mladih kolega u sklopu Telekom Electronic Beats festivala, uz poruku 'Kultna mjesta za mlade talente'. Što mislite koliko je važno imati ovakve festivale/događanja kroz koje se mogu promovirati kreativni umjetnici koji nisu nužno mainstream. Što biste rekli, ima li dovoljno ovakvih događanja kod nas i u regiji?

T: Festivali kao što je Telekom Electronic Beats izrazito su važni za podršku i promociju umjetnika u usponu poput nas. Oni igraju značajnu ulogu u rastu lokalne i globalne scene, jer nam pružaju priliku da predstavimo svoju glazbu široj publici. Shvaćamo to kao znak povjerenja ne samo u naš rad, već u cjelokupnu scenu i nove umjetnike. Trebamo više festivala koji dijele istu viziju i poruku poput Telekom Electronic Beats festivala, kako bismo svježe i kreativne umjetnike lakše predstavili međunarodnoj sceni.

m: Nakon debitantskog albuma “Shapeless” iz 2020., nedavno ste objavili EP “Rotate, Align”. Što nam možete reći o tome, kada ste ga snimili, što vam je bila inspiracija?

T: EP predstavlja prijelazno razdoblje za nas kao bend, budući da smo se transformirali iz instrumentalnog četveročlanog improvizacijskog benda koji je snimio “Shapeless”, u više pjesnički orijentirani peteročlani bend s vokalima i klavijaturama koji je snimio “Rotate, Align”. Snimili smo ga prošle jeseni kako bi publici predstavili naš novi zvuk i pristup. Pjesme su sada pred komponirane te se pridaje velika pažnja tekstovima, zvukovima i porukama, dok su i dalje zadržani elementi jazza, poput improvizacije i složenijih aranžmana. Dodatak vokala i klavijatura stvarno je promijenio zvuk benda i to je bila glavna pokretačka snaga iza EP-a. Inspiraciju smo našli u mnogim stvarima, poput odnosa i trenutačnog stanja u svijetu, ali i u novoj elektronskoj glazbi i suvremenim jazz umjetnicima.

m: Imate li u planu još neka izdanja, i ako da, koja i kada? Kakvi su vam planovi za budućnost?

T: Trenutačno radimo na drugom albumu koji planiramo snimiti sljedeće godine. Ostali nam planovi uključuju još jednu turneju po Europi iduće godine i nekoliko multidisciplinarnih predstava sa suvremenim plesačima iz kolektiva “Škvadra” u Zagrebu.

Load the next article
Loading...
Loading...