Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Ritam mašinu baziranu na Rolandu TR-909 možete isprobati - online

Korištenje ovog virtualnog instrumenta je besplatno!

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 5 October 2022
Ritam mašinu baziranu na Rolandu TR-909 možete isprobati - online

Inženjer elektronike i softvera Matthew Cieplak stvorio je potpuno funkcionalnu ritam mašinu temeljenu na originalnom Rolandu TR-909. Virtualni instrument, nazvan ER-99, dostupan je za besplatnu online upotrebu zahvaljujući web stranici Cieplak Extralife Instruments - i može se pohvaliti velikim izborom značajki. Napravljen za proslavu međunarodnog dana 909, emulator odaje počast svjetski omiljenom TR-909, ili, Cieplakovim riječima, “poznatoj japanskoj ritam mašini iz 1980-ih”.

Cieplak, koji je također i glazbenik, ima više hardverskih i softverskih projekata istog smjera, iako je ovo njegova prva ritam mašina napravljena za web upotrebu. Instrument je temeljen na browseru a može se koristiti pritiskom na brojčane tipke na tipkovnici. “Okrenite gumbe kako biste promijenili zvuk svakog instrumenta”, stoji u opisu ER-99. “16 tipki na dnu prikazuje redoslijed za svaki instrument. Kliknite jednom da biste aktivirali korak, a kliknite ponovo da biste dodali naglasak (označen svjetlijim svjetlom). Naglašene note kontroliraju se tipkom 'Accent'”, piše u objašnjenju.

Pročitajte i ovo: Najznačajniji elektronički instrumenti u povijesti

64-step sekvence također se mogu napraviti korištenjem tipki BARS u sredini. “Možete pohraniti sekvence i postavke zvuka pomoću gornjih izbornika”, stoji u opisu. “Oni su pohranjeni u memoriji vašeg preglednika i bit će tu sljedeći put kada aktivirate ritam mašinu, ali na istom računalu.” Iako se zvukovi ritam mašine sintetiziraju pomoću WebAudio API-ja, sve ostalo temelji se na semplovima. Cieplak također napominje da WebMIDI ima tendenciju dodavanja latencije od '70-100 milisekundi' za primanje reproducirane glazbe. Neke od Cieplakovih prethodnih kreacija uključuju 'Hex Drum' 6-kanalni triger sekvencer, Eurorack patch analognog gitarskog sintesajzera “pomalo temeljen na Moog Moogerfooger MF-107”, i Super Sixteen, open-source hardverski sekvencer za format Eurorack sintesajzera.

Ovdje provjerite ER-99 emulator i pronađite više Cieplakovih projekata.

Load the next article
Loading...
Loading...