Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo je Don Lewis, pionir elektroničke glazbe

Lewis je stvorio pre-MIDI Live Electronic Orchestra i radio na razvoju Roland TR-808 ritam mašine

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 9 November 2022
Preminuo je Don Lewis, pionir elektroničke glazbe

Don Lewis, pionir elektroničke glazbe i stvaranja glazbenih tehnologija, preminuo je u dobi od 81 godine. S više od 50 godina u glazbenoj industriji, Lewis je najpoznatiji po tome što je sredinom 70-ih stvorio multi-synth opremu pod nazivom Live Electronic Orchestra (LEO), desetljeće prije uvođenja MIDI-ja.

Rođen i odrastao u Daytonu, Ohio, Lewis je svoje mlade godine proveo studirajući elektroničko inženjerstvo na Tuskegee institutu, gdje se pridružio Tuskegee Chorusu svirajući glazbu na skupovima za Martina Luthera Kinga Jr-a. Lewis je zatim uvršten u Zračne snage kao stručnjak za nuklearno oružje prije nego što se preselio u Los Angeles kako bi postao glazbenik.

Osim LEO-a, Lewis je stvorio glasove koji se koriste na sintisajzerima uključujući Yamahu DX7 i blisko je surađivao s osnivačem Rolanda, Ikutarô Kakehashijem. Kreirao je i rezvijao ritam jedinice od kojih su mnoge korištene na modelima poput FR-7L, CR-68, CR-78 kao i za legendarnu TR-808 ritam mašinu.

Pročitajte i ovo: Najznačajniji elektronički instrumenti u povijesti

Kao glazbenik, Lewis je nastupao u Operi u Sydneyu i surađivao s velikim imenima, od Quincyja Jonesa do Michaela Jacksona. Godine 1987. pokrenuo je obrazovnu turneju 'Reci da glazbi!' uz pomoć svoje supruge Julie.

Njegov život također je pretočen u dokumentarni film, 'The Ballad of Don Lewis: The Untold Story of a Synthesizer Pioneer' u režiji Neda Augustenborga koji će se prikazivati u veljači 2023. na PBS-u. U nastavku pogledajte trailer.

Load the next article
Loading...
Loading...