Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Ray Cordeiro, najdugovječniji DJ na svijetu

Imao je 98 godina, a tijekom karijere se pojavljivao u brojnim filmovima te je intervjuirao Beatlese

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 17 January 2023
Preminuo Ray Cordeiro, najdugovječniji DJ na svijetu

Najdugovječniji DJ na svijetu, Ray Cordeiro, preminuo je s 98. godina. Bio je poznat kao Uncle Ray te je kao DJ radio čak sedam desetljeća što je prepoznala i Guinnessova knjiga rekorda. Radio postaja RTHK potvrdila je vijest objavljujući izjavu koja glasi: “S dubokom tugom objavljujemo da je Reinaldo Maria Cordeiro, također poznat kao Uncle Ray, preminuo u medicinskom centru CUHK 13. siječnja 2023., u dobi od 98 godina. Njegova najdraža obitelj i prijatelji oprostili su se od njega pjesmom You'll Never Walk Alone.”

Odrastao u Hong Kongu, Cordeiro je prethodno radio kao zatvorski upravitelj i bankovni službenik prije nego što se 1949. pridružio Radio Rediffusionu, počevši svoju karijeru kao DJ. Godine 1960. Cordeiro je postavljen za voditelja lake glazbe na radiju Hong Kong koji je kasnije nazvan RTHK. Usavršavao se uz BBC u Londonu, gdje je 1964. intervjuirao Beatlese što ga je dovelo do toga da mu je 1987. dodijeljena titula MBE. Osim što je intervjuirao Beatlese, upoznao je i Elvisa Presleya, Eltona Johna i Tonyja Bennetta.

Cordeiro je na RTHK-u imao svoju radio emisiju 'All The Way With Ray' sve do umirovljenja u dobi od 96 godina 2021. “Publika me pratila, odrastala sa mnom i sada su posvuda po svijetu”, rekao je Cordeiro 2021. za AP nakon umirovljenja. “I dalje su me slušali na internetu.”

Prošle godine dobio je srebrnu zvijezdu Bauhinije u Hong Kongu, što je pridodalo njegovom dugom popisu priznanja uključujući počasnu stipendiju hongkonške Akademije izvedbenih umjetnosti, počasni doktorat društvenih znanosti Kineskog sveučilišta u Hong Kongu i RTHK-ovu nagradu za životno djelo u 1997. godine.

Load the next article
Loading...
Loading...