Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Više od desetak umjetnika tuži Trax Records zbog neplaćenih autorskih naknada

Marshall Jefferson, Adonis i Maurice Joshua neki su od tužitelja

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 19 October 2022
Više od desetak umjetnika tuži Trax Records zbog neplaćenih autorskih naknada

Izdavačku kuću iz Chicaga, Trax Records, tuži više od desetak umjetnika zbog “desetljeća ilegalne poslovne prakse“ i “neplaćenih tantijema“. U dokumentima u koje je Rolling Stone imao uvid, Trax Records - njegovog suosnivača Larryja Shermana i sadašnje vlasnike Screamin' Rachael Cain i Sandyee Barns tuže umjetnici među kojima su Marshall Jefferson, Adonis, Maurice Joshua i izvorni suosnivač izdavačke kuće, Vince Lawrence.
U tužbi odvjetnika Seana Mulroneyja, u koju je također Rolling Stone imao uvid, stoji: “Tužitelji mogu izabrati povrat zakonske štete i imaju pravo na maksimalnu zakonsku odštetu dostupnu za namjerno kršenje... u iznosu od 150.000 dolara s obzirom na svako pravovremeno registrirano djelo koje je povrijeđeno.”

Jedan od tih tužitelja je Marshall Jefferson koji tvrdi da je Trax Records izdao njegov singl 'Move Your Body' bez njegovog pristanka i da mu nikada nije platio za njegov rad. “Nismo imali diskografske kuće u Chicagu”, rekao je Jefferson za Rolling Stone. “Bilo je to potpuno neistraženo područje. Nismo znali kako sklopiti diskografske poslove ili tome slično, tako da smo u biti bili žrtveni janjci. Ništa nam nije htio reći. Nismo dobili nikakve izjave. A mi smo samo htjeli objaviti našu glazbu.” Odvjetnik koji zastupa umjetnike, Sean Mulroney, rekao je: “Larry Sherman je rekao da će im platiti, ali to nikada nije učinio”. Za Rolling Stone je još dodao: “Hoćeš li potrošiti 50, 60 tisuća da ga natjeraš, znajući da nema pomaka naprijed? Koliko vrijede? Morate reći: 'Isplati li se? Samo ću nastaviti pisati.’ A za neke od ovih momaka, to je bilo, ‘Nikad više neću napisati nijednu pjesmu.’”

Pročitajte i ovo: Zašto se legende Chicago Housea bore za svoja prava

Sherman je osnovao Trax s Vinceom Lawrenceom 1984., no Lawrence je napustio izdavačku kuću 1986. kako je objasnio: “U nekom trenutku, bilo je kao, 'Hej, nisam plaćen za ovo. Idem raditi neke stvari koje se plaćaju, dovest ću ti neke izvođače ili neke ploče tu i tamo.’ Nadao sam se da će to narasti do točke u kojoj ću moći dobiti svoj dio, ali to se nikada nije dogodilo.”
Godine 2006. Sherman je prodao Trax Records svojoj supruzi Screamin’ Rachel Cain kao dio brakorazvodne nagodbe a od onda je nekoliko izvođača na labelu tvrdilo da im je prijetila tužbama za klevetu kako bi spriječila širenje vijesti o neplaćenim tantijemama. U tužbi se također tvrdi da je Cain počinio prijevaru u žigu imena i logotipa. "Vince Lawrence smislio je ime Trax Records i stvorio sada već kultni logo", stoji u tužbi. “Upravo je ova kreacija jedno od najvećih postignuća Vincea Lawrencea. Sve dok je Sherman bio živ, Sherman nikada nije pokušao zaštititi Trax Records Vincea Lawrencea.”

Prošlog mjeseca Larry Heard i Robert Owens ponovno su dobili prava na svoje rane snimke nakon što su sporazumno riješili tužbu za kršenje autorskih prava s Trax Recordsom. 5 Mag je prvi otkrio sudske dokumente za tužbu vrijednu više milijuna dolara koju su podnijeli odvjetnici Hearda i Owensa Robert S. Meloni i Christopher M. Heintskill u lipnju 2020. U tužbi se tvrdilo da unatoč tome što su snimke para generirale "milijune dolara" za izdavačku kuću, niti jedan umjetnik nikada nije primio nikakve naknade.

[Via: Rolling Stone]

Load the next article
Loading...
Loading...