Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

UMG i TikTok potpisali novi sporazum nakon spora oko autorskih prava

Glazba Universalovih artista kao što su Drake, Billie Eilish i Kendrick Lamar, opet će se moći čuti na TikToku...

  • Mixmag
  • 3 May 2024
UMG i TikTok potpisali novi sporazum nakon spora oko autorskih prava

TikTok i Universal Music Group (UMG) potpisali su novi sporazum o licenciranju, završivši tako višemjesečni spor oko autorskih prava. Dvije tvrtke prekinule su svoj licencni sporazum početkom ove godine, što je rezultiralo time da je glazba artista koji izdaju za Universal uklonjena s TikToka. Među artistima su neki od najvećih zvijezda današnjice, kao što su Taylor Swift, Billie Eilish, Drake i Kendrick Lamar.

U siječnju je UMG objavio otvoreno pismo u kojem je optuživao platformu za pokušaj "zastrašivanja" u "prihvaćanje ugovora o licenciranju vrijednom manje od prethodnog sporazuma, daleko manje od fer tržišne vrijednosti i ne odražavajući njihov eksponencijalni rast". No, sad je UMG objavio novu izjavu u kojoj piše da su obje strane potpisale "višedimenzionalni" ugovor o licenciranju. To, kažu, označava "novu eru strateške suradnje", a zajednički ugovor potvrđuje povratak glazbe s licencom UMG-a na TikTok. Kao dio novog sporazuma, UMG i Tiktok zajedno će raditi na mogućnostima unovčavanja kroz glazbene žanrove, kao i kroz izgradnju alata "usmjerenih na umjetnike" za UMG umjetnike. Ovi alati uključuju dijeljenje poboljšanih podataka i analitike iz značajke 'Dodaj u glazbenu aplikaciju', uz izgradnju "mogućnosti ulaznica" za obožavatelje.

TikTok je također pristao raditi na uklanjanju neovlaštene glazbe koju generiraju s platforme te tako “zaštititi umjetnost”. Sir Lucian Grainge, predsjednik i izvršni direktor Universal Music Group, je podijelio: "Ovo novo poglavlje u našem odnosu s TikTokom fokusira se na vrijednost glazbe, primat ljudske umjetnosti i dobrobit kreativne zajednice. Radujemo se što ćemo surađivati s timom u TikToku kako bismo poboljšali interese naših umjetnika i tekstopisaca i pokrenuli inovacije u angažmanu fanova, a istodobno radeći na unovčavanju glazbe koja se sluša putem društvenih mreža."

Ole Obermann, TikTokov globalni šef razvoja glazbenog poslovanja, dodaje: "Oduševljeni smo što možemo pozdraviti UMG i UMPG natrag u TikTok. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na stvaranju puta koji stvara dublje veze između umjetnika, stvaralaca i obožavatelja. Konkretno, zajedno ćemo raditi kako bismo bili sigurni da su AI alati razvijeni odgovorno kako bismo omogućili novu eru glazbene kreativnosti i angažmana fanova dok štitimo ljudsku kreativnost.”

Otvoreno pismo završava izjavom da obje strane "brzo rade" na vraćanju sve UMG i UMPG glazbe “u dogledno vrijeme”.

Load the next article
Loading...
Loading...