Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Inventor stvorio hibrid CD-a i vinila koji zvuči bolje 'nego bilo koji drugi fromat'

Tvorac T Bone Burnett rekao je da je to “prvi napredak u analognoj reprodukciji zvuka u više od 70 godina”

  • Mixmag I Foto: JASON MYERS
  • 4 May 2022
Inventor stvorio hibrid CD-a i vinila koji zvuči bolje 'nego bilo koji drugi fromat'

Producent T Bone Burnett najavio je novi analogni disk, nazvan 'Ionic Originals', koji nadilazi tehnologiju CD-a i vinila kakve poznajemo danas. Koristio je i lak i aluminij, a Burnett tvrdi da je kvaliteta zvuka ove analogne tehnologije veća nego u svim drugim formatima, uključujući i digitalni stream. Sample diska koji Burnett drži na naslovnoj fotografiji izgleda poput sjajne vinilne ploče.

Vinilne ploče izrađene su od PVC (polivinil klorid) plastike i ne sadrže metal. Polikarbonatna plastika s metalnim slojem, uglavnom aluminij, čini standardne kompakt diskove. Ovo kombinira aspekte oba - objašnjava Loudwire.

Pročitajte i ovo: Studija otkrila koji su najbolji vinili na Discogsu

Loudwire tvrdi kako se čini da metoda kombinira suvremenu proizvodnju vinila s načinom na koji profesionalci proizvode metalne "stampere" (i testiraju acetatne diskove) za tiskanje ploča. Stamperi se prvenstveno koriste kao "masteri" za umnožavanje, a zato što se ne proizvode u velikim količinama, ne dopiru do velikog broja slušatelja.

Pročitajte i ovo: Generacija Z kupuje više ploča od milenijalaca, doznaje novo istraživanje

Govoreći o Ionic Originalsu, Burnett kaže: “Razvio sam analogni disk koji posjeduje dubinu, rezonanciju i zvučnu vjernost koja nadmašuje onu od vinila, CD-a, streaminga ili bilo kojeg drugog načina doživljaja snimljene glazbe. To je arhivska kvaliteta. To je dokaz budućnosti. Jedan kroz jedan. Ne samo da je Ionic Original ekvivalent slici, to jest slika. To je lak nanesen na aluminijski disk, sa spiralom urezanom u njega. Ova slika, međutim, ima dodatnu kvalitetu što sadrži i glazbu, koja se može čuti stavljanjem olovke u spiralu i okretanjem. Analogni zvuk ima veću dubinu, više harmonične složenosti, više rezonancije, bolju sliku. Analogni ima više osjećaja, više karaktera i više dodira. Digitalni zvuk je zamrznut. Analogni zvuk je živ.”

Variety izvještava da Burnett, bivši kolega iz benda Boba Dylana, kaže da je ponovno snimio neke od Dylanovih djela za novi medij, iako nije otkrio datum izlaska. Osim toga što je spomenuto u izjavi, predstavnici Burnetta i Dylana rekli su da neće biti skorijih informacija o Dylanovom projektu.

Pročitajte i ovo: Prodaja vinila najveća u zadnjih 30 godina

Burnett je također vlasnik NeoFidelity Inc-a, nove tvrtke za snimanje najboljih pjesama glazbenika i stvaranje distribucijske platforme za Ionic Originals.

Load the next article
Loading...
Loading...