Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Marshall Jefferson tuži Kanyea zbog korištenja samplea stvari 'Move Your Body' bez dozvole

Jeffersonova tužba tvrdi da Kanye "nema srama" i da uzima prava umjetnicima

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 4 July 2022
Marshall Jefferson tuži Kanyea zbog korištenja samplea stvari 'Move Your Body' bez dozvole

Legenda Chicago Housea Marshall Jefferson tuži Kanyea Westa zbog navodnog korištenja dijelova njegove pjesme 'Move Your Body' iz 1986. bez dopuštenja. Jefferson i njegov izdavač, Ultra International Music Publishing, tvrde da je Kanye bez dopuštenja upotrijebio dijelove pjesme 'Move Your Body' 22 puta u pjesmi 'Flowers' s albuma 'Donda 2'.

Ultra International Music Publishing podnio je tužbu u srijedu, 29. lipnja, Okružnom sudu u New Yorku. U tužbi se tvrdi da su West i njegov tim ranije priznali korištenje samplea 'Move Your Body', međutim, nisu uzeli licencu za pjesmu. Neuzimanje licence za pjesmu znači da se Jeffersonu ne plaća korištenje samplea.

Pročitajte i ovo: Marshall Jefferson - zašto sam prestao DJ-irati

“West se s jedne strane zalaže za prava umjetnika, a s druge se ne srami oduzeti prava drugom umjetniku”, stoji u pritužbi. Jefferson i njegov tim žele da se o isplati dobiti i štete odlučuje u sudskom procesu ili idu na maksimalnu zakonsku odštetu od 150.000 dolara po prekršaju. Universal Music Group, Westov label, i Kano Computing Ltd, proizvođači njegovog 'Donda 2' stem playera, također su imenovani u tužbi. 'Donda 2' je izdana isključivo na stem playeru.

Govoreći o incidentu za BBC Newsbeat, Jefferson je rekao: “Semplirali su me tisuće puta. Postoji pravi i pogrešan način za to. Razočaravajuće je vidjeti kako je to napravio drugi umjetnik, crni umjetnik, kolega iz Chicaga, bez dopuštenja.”
Kanyeu to nije prva tužba ovog tipa - u svibnju ga je tužio i pastor iz Teksasa nakon što je tvrdio da je njegova propovijed korištena bez dopuštenja unutar pjesme 'Come To Life' također s albuma 'Donda 2'.

Load the next article
Loading...
Loading...