Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Njemačka je izložila plan za legalizaciju rekreativne upotrebe kanabisa

Nova pravila dozvolila bi da osoba može imati u posjedu do 30 grama droge

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 27 October 2022
Njemačka je izložila plan za legalizaciju rekreativne upotrebe kanabisa

Njemačka nastoji legalizirati rekreacijsku upotrebu i posjedovanje kanabisa. U novom planu koji je predložila njemačka koalicijska vlada, bilo bi dopušteno posjedovanje do 30 g marihuane - za osobnu upotrebu. Iako plan tek treba proći kroz parlament, ministar zdravstva Karl Lauterbach kaže da bi novi zakon mogao stupiti na snagu do 2024. Osim osobnog posjedovanja kanabisa, nova bi pravila također dopuštala da ga prodaju ovlaštene trgovine i ljekarne. Kanabis je trenutno legalan za ograničene medicinske svrhe u Njemačkoj, prema sporazumu sklopljenom 2017. Zakon bi također trebao proći i Europsku komisiju prije nego što postane ovlašten. Kako sada stoji, Malta je jedina zemlja u EU koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa. U Nizozemskoj zakon dopušta rekreacijsku upotrebu u kafićima, gdje se također može kupiti, ali samo u malim količinama. I posjedovanje i proizvodnja droge kažnjavaju se novčanom kaznom.

Lauterbachov plan za regulaciju kontrolirane tvari prošle je godine pokrenut od strane njemačke koalicijske vlade. Dok vlada čeka slobodno svjetlo Europske komisije, izvršni direktor Bloomwell grupe Niklas Kouparanis savjetovao je da treba tražiti alternative ako zakon ne prođe. “Ako Europska komisija kaže ne, naša bi vlada trebala tražiti alternativna rješenja”, rekao je. “A ne samo reći: Pa, dali smo sve od sebe.” Lauterbach tvrdi: “Želimo vrlo čvrsto regulirati tržište”, dodajući da nije bilo “vidljivog uspjeha” zabrane kanabisa posljednjih godina.

Ako Njemačka uspije usvojiti novi zakon, postat će jedna od prvih europskih zemalja kojoj će to uspjeti, otvorit će 27.000 novih radnih mjesta u zemlji, a kako je pokazalo prošlogodišnje istraživanje, mogli bi tako ostvariti porezne prihode i uštede od 4,7 milijardi eura.

Load the next article
Loading...
Loading...