Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Spotify neće zabranjivati glazbu stvorenu umjetnom inteligencijom

Ova odluka CEO-a Spotifya slijedi nedavni porast glazbe generirane umjetnom inteligencijom na streaming platformama

  • Mixmag I Foto: Alexander Shatov/Unsplash
  • 29 September 2023
Spotify neće zabranjivati glazbu stvorenu umjetnom inteligencijom

Izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek potvrdio je u intervjuu za BBC da pjesme napravljene korištenjem umjetne inteligencije neće biti zabranjene na ovoj streaming platformi. Ta odluka slijedi nedavne rasprave o poštenoj upotrebi glazbe stvorene umjetnom inteligencijom, posebno nakon eksplozije pjesme koja klonira glasove The Weeknda i Drakea, 'Heart On My Sleeve', koja je prikupila milijune streamova nakon objave.

Šef Spotifyja rekao je da očekuje da će problemi oko umjetne inteligencije i glazbe trajati još "mnogo godina", ali streaming div još neće uložiti napore da zabrani glazbu napravljenu pomoću umjetne inteligencije. “Bit će zeznuto”, rekao je za BBC. “Može se dogoditi da netko uploada pjesmu, tvrdeći da je Madonna, iako nije. Vidjeli smo skoro svašta u povijesti Spotifyja, s ljudima koji pokušavaju izigrati naš sustav,” dodao je. “Imamo veliki tim koji radi upravo na ovakvim problemima.”

Ek je dalje objasnio da postoje “ispravne" upotrebe tehnologije pri stvaranju glazbe, ali lažno predstavljanje umjetnika koji koriste AI ne bi se smjelo raditi. Naveo je tri uloge u korištenju umjetne inteligencije: auto-tune, prikupljanje inspiracije od umjetnika i oponašanje umjetnika, s tim da za ovo zadnje tvrdi da nije prihvatljivo. Unatoč obećanju da neće zabraniti glazbu generiranu umjetnom inteligencijom, Ek je dodao da Spotify ne dopušta da se njegov sadržaj koristi u svladavanju uporabe umjetne inteligencije za proizvodnju glazbe.

Ranije ove godine, Financial Times je izvijestio da je Spotify skinuo tisuće pjesama koje je generirala umjetna inteligencija nakon što se sumnjalo da su botovi korišteni za povećanje broja njihovih streamova. Godine 2021. Daniel Ek bio je kritiziran zbog ulaganja 100 milijuna eura u AI obrambenu tvrtku Helsing, koja planira koristiti umjetnu inteligenciju za podršku vojsci u operacijama procjene bojišta.

[Via: BBC]

Load the next article
Loading...
Loading...