Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Jesmo li blizu legalizaciji terapeutskih psihodelika?

Reportaža s Wonderlanda u Miamiju, jedne od najvećih svjetskih psihodeličnih konvencija

  • Mixmag | Foto: Mixmag
  • 3 March 2023

U posljednjih nekoliko godina, znanost o drogama je napravila velike korake. Brojne nedavne studije pokazale su da bi se psilocibin - sastojak pronađen u čarobnim gljivama - mogao koristiti za liječenje depresije i anksioznosti jednako učinkovito kao antidepresivi, dok bi LSD mogao pomoći u prevladavanju ovisnosti o alkoholu, zajedno s drugim korisnim učincima na mentalno zdravlje. Mnoge zemlje trenutno poduzimaju korake kako bi legalizirale ili dekriminalizirale upotrebu rekreativnog i medicinskog kanabisa – ali uz sve pozitivne znakove koji upućuju na terapijsku korist psihodeličnih droga, koliko smo zapravo daleko od njihove legalizacije? Zaputili smo se na Wonderland, godišnju konvenciju o psihodeličnim drogama u Miamiju, kako bismo saznali.

S misijom da “promijeni svjetsku percepciju psihodelične medicine”, Wonderland je jedna od najvećih svjetskih psihodeličkih konferencija i prva takve vrste koja ugošćuje razgovore, sajmove umjetnosti, zabave i radionice pod istim krovom. Tijekom tri dana u studenom, tisuće stručnjaka, misaonih vođa i istraživača održalo je govore i panele u kongresnom centru Mana Wynwood u nastojanju da dokažu, drugu godinu zaredom, koje su neograničene dobrobiti psihodelika kao lijeka u ublažavanju boli, ovisnosti, i problema s mentalnim zdravljem.

Ove je godine Wonderland pao na povijesni tjedan za američke zakone o drogama - od studenog 2022. Colorado je postao druga država koja je legalizirala upotrebu psilocibina nakon Oregona 2020. Dok prijedlog 122 ne dopušta prodaju halucinogena, obje su države sada dekriminalizirale njegovu upotrebu u terapiji, a mogli bi vidjeti promjenu u njegovom statusu u cijeloj zemlji tijekom nadolazećih godina. Connecticut, Maryland i Texas kreću prema istoj točki nakon što su posljednjih godina okupili radne skupine u svakoj državi kako bi proučili ljekovita svojstva psilocibina. U 2021., 1000 novih psihodeličnih klinika otvorilo je svoja vrata samo u SAD-u.

U proučavanju droga kao što je ketamin, istraživači također otkrivaju sve više njihovih prednosti. “Postoji ogromna nezadovoljena potreba za medicinskim korištenjem ketamina”, kaže glavni medicinski službenik Seelos Therapeuticsa, Tim Whitaker, na lanjskom izdanju Wonderlanda. Seelos trenutno proučava odgovor na liječenje ketaminom kod odraslih s velikim depresivnim poremećajem - od kojih je 100% pacijenata pokazalo znakove odgovora u svojim nedavnim ispitivanjima. “Idemo punom parom naprijed s dvostruko slijepom studijom", objašnjava Whitaker. “Ako budemo uspješni, možemo pružiti nadu ovim pacijentima.”

Seelos je također otkrio da mnogi proučavani pacijenti s teškom depresijom ne reagiraju na medicinski odobrene antidepresive, čak se pokazalo da ti lijekovi neke pacijente čine “više suicidalnima”. Seelos se sada usredotočuje na dobivanje odobrenja FDA-e za ketamin za pomoć pacijentima s velikim depresivnim poremećajem diljem SAD-a, s nadom da će vlada ubrzati postupak.

U drugim okolnostima, psihodelično potpomognuta terapija razgovorom postaje uvelike prepoznata kao sredstvo za pomoć pacijentima s anksioznošću, depresijom, PTSP-om i strahom od smrti koji se pripisuju dugotrajnoj ili po život opasnoj bolesti, a također se trenutno ispituje i kod ratnih veterana, kod ljudi s kroničnom boli i pacijentima s poviješću zlouporabe droge i alkohola. Ali, što je još važnije, za ove lijekove koji su godinama bili podložni dezinformacijama, postaje važnije nego ikad tražiti njihovo medicinsko odobrenje diljem svijeta.

Provjerite i ovo: Top 10 (novih) pjesama od LSD-u

“Supsihodelična doza DMT-a pomaže mozgu da se oporavi”, objašnjava Christopher Moreau, izvršni direktor Algernon Pharmaceuticalsa. “Utjecaj koji može imati na mentalno zdravlje je revolucionaran”. Za one koji proučavaju LSD, poput suosnivača i izvršnog direktora MindBioa Justina Hanke, nedavna ispitivanja mogla bi uzdrmati svijet znanosti o drogama. “Proveli smo prvu fazu kliničkog ispitivanja mikrodoziranja LSD-a”, kaže Hanka za Mixmag. “Namjeravali smo dokazati njegove prednosti prema strogim, randomiziranim, dvostruko slijepim protokolima. To nikada prije nije učinjeno na ovoj razini, vrlo je skupo i teško za napraviti.”

“Vjerujemo da mikrodoziranje djeluje kod depresije, na primjer, za razliku od makrodoze koja je stvarno duboko iskustvo”. Ako bi se pacijentima izdavao medicinski, Hanka objašnjava da bi lijek dolazio u obliku koji je “stabilan na policama”, jednostavan za uzimanje i lako doziranje ovisno o osobi. “Mi smo jedina organizacija na svijetu koja je imala odobrenje vlade da ljudima daje lijek puna dva tjedna, a da oni te doze nose kući”, objašnjava. “Zaista je važno da to možemo učiniti.”

Na 80 testiranih pacijenata, MindBio je pronašao pozitivne rezultate u odgovoru na svakog od onih koji su primali subpsihodelične razine LSD-a i namjeravaju nastaviti ovaj rad zajedno s vladom u drugoj fazi ispitivanja. Dakle, koliko smo daleko od legalizacije terapeutskih psihodelika? “Sve je u podacima”, kaže nam Hanka. “Morate obaviti tri faze ispitivanja da biste ga bilo gdje odnijeli. Ali recimo samo da smo na dobrom putu.”

Iako postoje vrlo uvjerljivi argumenti za terapijska svojstva psihodeličnih droga, neki istraživači tvrde da možda samo žurimo s legalizacijom - osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su znanstvenici pokazali zabrinutost zbog kliničkog uspjeha psihodelije. Strogi zakoni o licenciranju i nedostatak financiranja mogli bi biti prepreka za Britaniju, unatoč valovima koji su posljednjih godina podignuti zbog terapeutskih prednosti halucinogena. Dok rat protiv droga napreduje, unatoč desetljećima istraživanja i korisnih studija, nastavlja se svoditi na postojeće drakonske zakone. “Neće biti legalizacije koja bi izbrisala rat protiv droga”, objašnjava američki novinar i znanstveni istraživač Hamilton Morris u Wonderlandu. “Moramo to učiniti korak po korak.”

Za zapadni svijet, legalizacija psihodeličnih droga u terapeutskom okruženju mogla bi biti bliže nego što mislimo. Prošlog svibnja, novi klinički centar za psihodeličnu terapiju i glazbu najavio je svoje pokretanje u Londonu, čime je postao prvo komercijalno okruženje za psihodelične studije otvoreno u Europi. U Australiji, prvi istraživački centar te vrste za terapiju psihodeličnim lijekovima otvoren je u Melbourneu samo godinu dana ranije, označavajući još jednu svjetsku novost. Kako se približavamo reguliranom širenju medicinske psihodelije, osobito u SAD-u gdje je sjeme već posađeno i legalizacija se širi diljem saveznih država, budućnost za terapeutske psihodelije izgleda pozitivna.

Next Page
Loading...
Loading...